Företag och affärer
Redan när du funderar på att starta eller överlåta ett bolag, bilda en stiftelse eller etablera någon annan samarbetsform, såsom en ekonomisk förening, är det dags att börja överväga alternativen ur juridisk synvinkel. Vi är utpräglade affärsjurister och kan bistå dig i detta.
Vid bildande av ett bolag finns det mycket att tänka på, till exempel vilken bolagsform som skulle passa dina ändamål bäst samt vilka rättsliga effekter som följer av ditt val och vilka regler som då blir aktuella. Kanske har du frågor kring personligt ansvar, vilka risker som kommer in i bilden eller hur du bäst går till väga med ett kompanjonskap? Våra affärsjurister hjälpa dig att fatta ett välinformerat beslut, upprätta relevanta handlingar åt dig samt bistå med långsiktig juridisk rådgivning anpassad till just din verksamhet. Vi har även god förhandlingsvana och kan bistå dig i alla de situationer där det krävs.
I affärssammanhang är det naturligt att avtal får en central roll och vi upprättar, granskar och förhandlar fram avtal med dina intressen i första rummet – vare sig det gäller standardavtal eller mer skräddarsydda varianter.
Våra affärsjurister hanterar regelbundet företagsrelaterade spörsmål och kan erbjuda juridisk expertis i en rad olika hänseenden, inte minst vad avser företagstransaktioner och avtalsfrågor. Vi bistår vi även med företagsbesiktning (Due Diligence). Naturligtvis kan vi även vara dig behjälplig vid en förestående upplösning av en juridisk person, en så kallad likvidation.
Due Diligence
Företagsbesiktning, eller Due Diligence (DD), innebär att en granskning av ett företag görs för att klargöra alla relevanta omständigheter, ur till exempel köparens perspektiv. Företagsbesiktningar utförs regelmässigt inför exempel förvärv eller börsintroduktion av ett företag och involverar vanligtvis såväl affärsjurister som revisorer och andra sakkunniga.
Kompanjonavtal
Ett kompanjonavtal ingås mellan delägarna av ett företag med avsikten att reglera mellanhavanden och skyldigheter samt vissa grundläggande villkor som ska gälla för verksamheten/företaget, exempelvis vad som ska ske när en delägare begär utträde ur bolaget eller hur företagets finansiering och säkerheter skall utformas.
Personligt ansvar
Huruvida du som fysisk person har ett personligt ansvar för ditt företag, och därmed kan åläggas till exempel betalningsansvar för bolagets skulder, varierar mycket beroende på vilken företagsform du väljer. I vissa fall, såsom exempelvis enskild firma eller handelsbolag, har du med nödvändighet personligt ansvar, medan andra former, såsom aktiebolag, placerar ansvaret på den juridiska personen, dvs. aktiebolaget i sig, det vill säga fritar dig från personligt ansvar. Personligt ansvar kan dock i vissa fall bli aktuellt för, framförallt, företagets ledning (VD och styrelsen).